Hva er en drivreim?

En drivreim er nødvendig ved drift av noe, blant annet vifter, klippeaggregat, vaskemaskiner, el-scooter, treningsmaskiner og gressklippere. Drivreimer er som oftest laget av en form for gummiblanding, med en armering av f.eks. kevlar, polyester eller stålforsterking.

Drivreimer sitter mellom to eller flere reimskiver for å overføre kraft fra en reimskive til en annen. Ved å bruke forskjellig størrelse på reimskivene, kan man derfor få høyere eller lavere utveksling enn selve motoren som driver drivreimen.

Det finnes to forskjellige typer av kraftoverføring ved hjelp av en drivreim.

Den første er basert på friksjon, og denne kraftoverføringen skjer med hjelp av den vanligste drivreimen, kilereimen. Denne drivreimen ligger kilt inn i et spor i reimskivene, og får dermed et godt grep når den er passe spent. Det kan også være en helt vanlig flat reim som brukes her, og da ligger den selvsagt på spennvalser i stedet for i et spor. En drivreim som er for dårlig spent, bruker med denne metoden vanligvis å slire og gi fra seg en ylende lyd.

Den andre måten bestemmes av form, og her mener man drivreimer som i viss grad ligner en kjede. Her skapes kraftoverføringen av en flat drivreim med tenner som drives rundt to eller flere reimskiver som også har tenner. Med denne drivreimsmetoden er det viktig at tanndelingen (pitchmål) stemmer med reimskivene slik at det ikke hopper over eller begynner å slire. Vanlige drivreimer i denne kategorien kan være synchroflex og HTD-reimer (både enkel- og dobbeltsidige).

Ulike typer drivreimer

Kilereim

Kilereimen er den vanligste drivreimen. Den har et kileformet utseende, og finnes i forskjellige bredder, høyder og lengder. Fordi bredden og høyden er ulike, deler man inn disse i forskjellige profiler. Vanlige profiler er Z, A, B, C og D. Disse finnes også i smalere versjoner, og kalles da for smalkilereimer, som også deles inn i profiler som f.eks. SPZ, SPA, SPB og SPC. Kilereimen finnes i tannet utforming (må ikke forveksles med tannreim), som kan lede bort varme noe lettere enn en slett kilereim. For tannede kilereimer legges det til en X i profilbetegnelsen. Disse drivreime finnes også som dobbeltsidige (heksagonale), noe som betyr at det i prinsippet er to kilereimer som sitter sammen rygg mot rygg. Andre navn på denne klassiske drivreimen kan være f.eks. kilerep.

Tannreim

Tannreimen er en vanlig drivreim til små motorer som en el-scooter, men passer også til klippeaggregat for drift av gressklipperkniver på visse modeller. Denne drivreimen er flat og har tenner på innsiden. Det finnes også noen profiler som har tenner både på innsiden og utsiden. Til denne kategorien hører HTD-reimer i både tomme- og millimeterstørrelse, men også drivreimer som synchroflex-reimer som er stålforsterkede.

Multireim

Man kan si at dette også er en slags tannreim, men den skiller seg fra tannreimen ved at ribbene løper motsatt vei, dvs. langsgående rundt hele drivreimen. Denne drivreimen finnes ofte i nyere biler, lastebiler og øvrige kjøretøy for drift av AC, generator og kjøleelement m.m. Når den sitter i et kjøretøy, hører den vanligvis til PK-profilen. Til de litt mindre maskinene, som vaskemaskiner og tørketrommel, bruker vi ofte profilen PJ eller PH. Andre populære navn på denne drivreimen kan være multiribbereim, ribbebånd, skårreim, flersporsreim og poly v-reim.

Flatreim

Denne drivreimer er som navnet tilsier, flat og dermed ikke så høy, men derimot kan den være betydelig bredere for å tåle høyere kraftoverføring. Den er glatt på begge sider, og ulike navn på denne drivreimen kan være flatreim eller planreim.  Dette er ingen drivreim som vi selger i dag.